Dona i FP Industrial

Dona i FP Industrial

6 raons per triar FP Industrial si ets dona

Un sector amb més oportunitats laborals

Les previsions a mig i llarg termini indiquen que les oportunitats laborals en aquest sector seran més abundants, pel relleu generacional i la millora de la situació econòmica segons un estudi realitzat per la Fundació BBVA i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) “La formació i l’ocupació dels joves espanyols. Trajectòria recent i escenaris futurs “publicat al 2015.  

L’alumnat de FP Industrial és minoritari

L’alumnat que cursa estudis en FP Industrial és minoritari pel que les possibilitats de trobar feina augmenten, també per a les escasses noies que s’animen a matricular-se en aquestes branques. El 70% de les places de FP relacionades amb la indústria es queden buides (dades d’Euskadi segons El Correo, 23 de juliol de 2014).  

Millors salaris

El salari en els cicles formatius industrials és, en general, més gran que en el sector serveis (àmbit tradicional de l’ocupació femenina); els salaris mitjans més elevats es van donar en Subministrament d’energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat (3.391,1 euros), en Activitats financeres i d’assegurances, (3.209,3 euros), i en Informació i comunicacions (2.602,8 euros ) segons l’Enquesta de Població Activa (EPA). Any 2013.  

Necessitat de mà d’obra qualificada

La indústria a hores d’ara necessita mà d’obra qualificada i els estudis afirmen que les noies adquireixen un major nivell de competències intel·lectuals. De fet en l’informe de l’OCDE (2015): ‘L’ABC de la desigualtat de gènere en educació ‘, en els més de 30 països de l’OCDE, el percentatge de nois de 15 anys que no arriba a les competències i coneixements mínims que avaluen els informes PISA en Lectura, Matemàtiques i Ciència és més gran que el de noies (un 14% davant el 9% d’aquestes). Per tant, el menor percentatge de dones en FP industrial respon més a prejudicis vinculats a l’elecció professional i no a una menor competència tècnica de les dones.  

La força física ja no és un factor rellevant

El desenvolupament tecnològic en el sector industrial fa cada vegada més irrellevant la força física com a factor clau per treballar en aquest sector. Fabricació mecanitzada, mecatrònica, robòtica, visió artificial, manteniment, desenvolupament de multiplataformes, fabricació en 3D, comerç internacional, construccions metàl·liques, edificis intel·ligents, biotecnologia, nanotecnologies i desenvolupament sostenible són especialitats a les quals se’ls augura una bona trajectòria laboral … i en totes elles, les dones poden rendir tan bé o millor que els homes.  

Seràs un exemple per a altres dones

Triar FP Industrial pot servir d’exemple i ajudar a obrir camí a altres dones que aquest plantejant estudiar aquesta branca professional. Conèixer de primera mà el testimoni de dones que treballen en sectors industrials és la millor vacuna contra els estereotips i prejudicis que allunyen les dones de el sector industrial. Si tens curiositat per conèixer la FP industrial … acosta’t als centres que la imparteixen i després pren un decisió, lliure de prejudicis.

Article original de FP Industrial a Euskadi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: You can use these tags <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.